30/12/16

Beogradska filharmonija je sinoć uvela u praznično raspoloženje mnogobrojnu publiku na prvom od dva kompletno rasprodata novogodišnja koncerta. Orkestarska žurka je dokazano jedna od najpopularnijih u gradu, budući da je sala Kolarca bila prepuna radoznale publike želјne filharmonijskih iznenađenja.
 
Zajedno sa rado viđenim gostom, dirigentom Fabrisom Bolonom, Filharmonija je publiku prošetala po pločnicima Nјujorka, svirajući džez i brodvejske melodije. U atmosferi Velikog Getsbija, prohibicije i doba kada je radijski aparat bio glavna inovacija, sve one koji su imali sreće da dođu do svojih ulaznica, Filharmonija je uvela u ritmičnu ali i romantičnu, prazničnu atmosferu.
 
29.12. Foto1
 
Divertimento Leonarda Bernštajna je u ritmu bluza i sambe otvorio „koncertno slavlјe“ uz filharmonijske akrobacije koje su publiku gotovo izmestile iz sedišta. Posebnu atrakciju predstavlјao je A Bu, sedamnaestogodišnji džez-pijanista, solista nesvakidašnjeg talenta, koji je zadivio slušaoce interpretacijom Geršvinovih kompozcija. Najpre u maniru čarlstona u „Koncertu in Ef“, kineski džezer je u delu „Ja imam ritam“ dokazao da ima mnogo više od toga kada je džez muziciranje u pitanju:
 
„Džez je sinonim za slobodu izraza i mašte! Toliko sam bio nestrplјiv da nastupim sa Beogradskom filharmonijom o kojoj sam mnogo slušao“, rekao je mladi džezer, student čuvenog Džulijarda: „Veoma je važno da se sa orkestrom uspostavi dobar kontakt što je sa Beogradskom filharmonijom bilo veoma lako jer su muzičari neposredni ali pre svega profesionalni. Zadovolјstvo mi je bilo svirati Geršvina upravo sa njima“, zadovolјan je nakon koncerta A Bu koga je publika nagradila toplim aplauzom, a za uzvrat je dobila na bis jedinstveno izvođenje čuvene „Moon river“ teme.
 
foto Marko Djokovic/
 
Finale novogodišnjeg koncerta bio jedan od omilјenih komada orkestara, ali i publike širom sveta. Šostakovičeva Džez svita br. 2 zavela je prisutne prijemčivim i pevlјivim melodijama koje su pokretale i muzičare i slušaoce na ples.
 
29.12. Foto 3
 
Za Fabrisa Bolona, čestog gosta Beogradske filharmonije, bila je čast da predvodi orkestar prilikom novogodišnjih koncerata. Nakon nastupa je publici poželeo lepe i vesele praznike i uglas sa orkestrom zaželeo srećnu Novu godinu. Vešti perkusionisti Filharmonije su iznenadili publiku svetlucavim konfetama koje su eksplodirale na bini Kolarca i najavile melodiju Djuka Elingtona na bis! Isti program Filharmonija izvodi i večeras.
 
29.12. Foto 4