30/12/16

Београдска филхармонија је синоћ увела у празнично расположење многобројну публику на првом од два комплетно распродата новогодишња концерта. Оркестарска журка је доказано једна од најпопуларнијих у граду, будући да је сала Коларца била препуна радознале публике жељне филхармонијских изненађења.
 
Заједно са радо виђеним гостом, диригентом Фабрисом Болоном, Филхармонија је публику прошетала по плочницима Њујорка, свирајући џез и бродвејске мелодије. У атмосфери Великог Гетсбија, прохибиције и доба када је радијски апарат био главна иновација, све оне који су имали среће да дођу до својих улазница, Филхармонија је увела у ритмичну али и романтичну, празничну атмосферу.
 
29.12. Foto1
 
Дивертименто Леонарда Бернштајна је у ритму блуза и самбе отворио „концертно славље“ уз филхармонијске акробације које су публику готово изместиле из седишта. Посебну атракцију представљао је А Бу, седамнаестогодишњи џез-пијаниста, солиста несвакидашњег талента, који је задивио слушаоце интерпретацијом Гершвинових композција. Најпре у маниру чарлстона у „Концерту ин Еф“, кинески џезер је у делу „Ја имам ритам“ доказао да има много више од тога када је џез музицирање у питању:
 
„Џез је синоним за слободу израза и маште! Толико сам био нестрпљив да наступим са Београдском филхармонијом о којој сам много слушао“, рекао је млади џезер, студент чувеног Џулијарда:  „Веома је важно да се са оркестром успостави добар контакт што је са Београдском филхармонијом било веома лако јер су музичари непосредни али пре свега професионални. Задовољство ми је било свирати Гершвина управо са њима“, задовољан је након концерта А Бу кога је публика наградила топлим аплаузом, а за узврат је добила на бис јединствено извођење чувене „Моон ривер“ теме.
 
foto Marko Djokovic/
 
Финале новогодишњег концерта био један од омиљених комада оркестара, али и публике широм света. Шостаковичева Џез свита бр. 2 завела је присутне пријемчивим и певљивим мелодијама које су покретале и музичаре и слушаоце на плес.
 
29.12. Foto 3
 
За Фабриса Болона, честог госта Београдске филхармоније, била је част да предводи оркестар приликом новогодишњих концерата. Након наступа је публици пожелео лепе и веселе празнике и углас са оркестром зажелео срећну Нову годину. Вешти перкусионисти Филхармоније су изненадили публику светлуцавим конфетама које су експлодирале на бини Коларца и најавиле мелодију Дјука Елингтона на бис! Исти програм Филхармонија изводи и вечерас.
 
29.12. Foto 4