18/05/21

Beogradska filharmonija priprema muzičko- scensku senzaciju i sasvim novo čitanje „Priče o vojniku“, Igora Stravinskog koja okuplja autorski „drim tim“, u četvrtak i petak 20 i 21. maja (Sala BGF, 19 č). U trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće Ivan Tasovac, koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl, a delo je rediteljski uobličio Nikola Zavišić.

Sala Beogradske filharmonije doživela je potpunu transformaciju i izgleda kao jedna od najautentičnijih pozorišnu scenu u gradu. „Priča o vojniku“ Igora Stravinskog, predstavlja spoj muzike, drame i plesa, a neobičan instrumentalni sastav broji sedam izvođača koji podseća na stilizovanu verziju džez ansambla.

“Za direktora jedne institucije, najveći je uspeh kada ne može da se navikne na konstantne novotarije, izazove i ideje koje izlaze iz nje. Naša Tijana Milošević me je pozvala da učestvujem u ovom projektu koji je ujedno i njen doktorski rad, te sam sa zadovoljstvom pristao. Međutim, skoro sam se i pokajao shvativši koliko je zahtevna ova trostruka uloga, ali način na koji me je vodio reditelj Nikola Zavišić, upečatljiv i jasan u svom autorskom konceptu, skroz mi je razbio tremu. Fasciniran sam radom naših filharmoničara kao i rediteljevog tima, a šokirao sam se ušavši u filharmonijsku salu koju sam jedva prepoznao”, rekao je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Stravinski je kombinovao različite stilove, pa se može čuti zvuk regtajma, argentinskog tanga, španskog plesa ali i zvuk ruskih narodnih melodija, bečki valcer i džez. Reditelj Nikola Zavišić dao je autentično tumačenje Priče o vojniku, odlučivši se za izazovniju postavku koje će biti kombinacija video materijala, naracije na sceni i plesa. Tako će se izvođačima na sceni pridružiti i Una Đelošević, glumica i plesačica.

Muzički deo ekipe čine Tijana Milošević (violina), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije). Učesnici na projektu su takođe kostimografkinja Suna Kažić, video artist i montažer Filip D. Mikić, a Sanjin Ćorović je zadužen za tehničku produkciju.