18/05/21

Београдска филхармонија припрема музичко- сценску сензацију и сасвим ново читање „Приче о војнику“, Игора Стравинског која окупља ауторски „дрим тим“, у четвртак и петак 20 и 21. маја (Сала БГФ, 19 ч). У трострукој улози војника, ђавола и наратора биће Иван Тасовац, концерт-мајстор Тијана Милошевић предводи камерни ансамбл, а дело је редитељски уобличио Никола Завишић.

Сала Београдске филхармоније доживела је потпуну трансформацију и изгледа као једна од најаутентичнијих позоришну сцену у граду. „Прича о војнику“ Игора Стравинског, представља спој музике, драме и плеса, а необичан инструментални састав броји седам извођача који подсећа на стилизовану верзију џез ансамбла.

“За директора једне институције, највећи је успех када не може да се навикне на константне новотарије, изазове и идеје које излазе из ње. Наша Тијана Милошевић ме је позвала да учествујем у овом пројекту који је уједно и њен докторски рад, те сам са задовољством пристао. Међутим, скоро сам се и покајао схвативши колико је захтевна ова трострука улога, али начин на који ме је водио редитељ Никола Завишић, упечатљив и јасан у свом ауторском концепту, скроз ми је разбио трему. Фасциниран сам радом наших филхармоничара као и редитељевог тима, а шокирао сам се ушавши у филхармонијску салу коју сам једва препознао”, рекао је Иван Тасовац, директор Београдске филхармоније.

Стравински је комбиновао различите стилове, па се може чути звук регтајма, аргентинског танга, шпанског плеса али и звук руских народних мелодија, бечки валцер и џез. Редитељ Никола Завишић дао је аутентично тумачење Приче о војнику, одлучивши се за изазовнију поставку које ће бити комбинација видео материјала, нарације на сцени и плеса. Тако ће се извођачима на сцени придружити и Уна Ђелошевић, глумица и плесачица.

Музички део екипе чине Тијана Милошевић (виолина), Михаило Саморан (кларинет), Сава Ђурић (фагот), Бобан Стошић (контрабас), Јован Савић (труба), Игор Ранковић (тромбон), Александар Радуловић (перкусије). Учесници на пројекту су такође костимографкиња Суна Кажић, видео артист и монтажер Филип Д. Микић, а Сањин Ћоровић је задужен за техничку продукцију.