11/12/19

Filharmonija i Felc grade muzičku katedralu

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju se za veliki koncertni izazov u petak 13. decembra (Kolarac, 20 č). Na programu je monumentalna Simfonija broj 5 Antona Bruknera, koju će filharmoničari zajedno sa Felcom graditi kao svojevrsnu muzičku katedralu.
Pripreme za ovo gigantsko ostvarenje od samog početka su tekle drugačije. Uz obimnu partiruru, šef-dirigent je sa orkestrom proučavao arhitekturu gotske katedrale ukazujući na vezu sa simfonijskom tehnikom ovog remek dela.

“Anton Brukner je bio duboko religiozan čovek, rođen u malom mestu pored Linca u izrazito katoličkoj sredini. Bio je veoma povučen i neshvaćen, ali je muzika koju je stvarao monumentalna. Isto kao što je tona kamenja potrebna da bi se izgradila katedrala, tako ćemo i mi graditi ovo delo. Iako pročišćena, simfonija je satkana od jakih emocija, ovo je veliki izazov za nas”, kaže Gabrijel Felc.

Za pripreme ove kompozicije Felc se poslužio muzičko-arhitektonskom studijom kolege Bendžamina Zandera. U njoj su svi elementi gotske katedrale, od samog ulaza do oltara, poistovećeni sa laganim uvodom u simfoniju sve do veličanstvene dvostruke fuge i nezaboravne kode koja predstavlјa snažan i uzbudlјiv završetak izuzetnog dela.

Brukner je bio i jedan od najvernijih sledbenika Ludviga van Betovena čija uvertira “Posvećenje kuće” prethodni izvođenju simfonije.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.