11/12/19

Филхармонија и Фелц граде музичку катедралу

Шеф-диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија припремају се за велики концертни изазов у петак 13. децембра (Коларац, 20 ч). На програму је монументална Симфонија број 5 Антона Брукнера, коју ће филхармоничари заједно са Фелцом градити као својеврсну музичку катедралу.

Припреме за ово гигантско остварење од самог почетка су текле другачије. Уз обимну партируру, шеф-диригент је са оркестром проучавао архитектуру готске катедрале указујући на везу са симфонијском техником овог ремек дела.

“Антон Брукнер је био дубоко религиозан човек, рођен у малом месту поред Линца у изразито католичкој средини. Био је веома повучен и несхваћен, али је музика коју је стварао монументална. Исто као што је тона камења потребна да би се изградила катедрала, тако ћемо и ми градити ово дело. Иако прочишћена, симфонија је саткана од јаких емоција, ово је велики изазов за нас”, каже Габријел Фелц.

За припреме ове композиције Фелц се послужио музичко-архитектонском студијом колеге Бенџамина Зандера. У њој су сви елементи готске катедрале, од самог улаза до олтара, поистовећени са лаганим уводом у симфонију све до величанствене двоструке фуге и незаборавне коде која представља снажан и узбудљив завршетак изузетног дела.

Брукнер је био и један од највернијих следбеника Лудвига ван Бетовена чија увертира “Посвећење куће” претходни извођењу симфоније.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.