26/05/22

1 dirigent, 2 grada, 2 orkestra, 9 simfonija, više od 200 izvođača

 

„Betoven maraton“ – jedan od najvećih događaja na svetu u 2022. godini, najnoviji je poduhvat šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije zajedno sa Dortmundskom filharmonijom koji će se održati u Dortmundu (19. juna) i u Novom Sadu 26. juna u okviru programskog luka “Tvrđave mira” Evropske prestonice kulture. Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno 10 koncerata kulminiraće grandioznim finalom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača na besplatnom koncertu na otvorenom.

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike „Betoven maraton” podrazumeva neponovljivo izvođenje Betovenovih simfonija koje će u jednom danu, od jutarnjih do večernjih časova, pod upravom zajedničkog šefa-dirigenta, naizmenično izvoditi Beogradska i Dortmundska filharmonija. Deveta simfonija pod otvorenim nebom, biće poklon publici koju će oba orkestra izvesti zajedničkim snagama, a u čuvenoj “Odi radosti” pridružuje im Slovački filharmonijski hor i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

„Kada sam stvarao ovu ideju, glavni motiv mi nije bilo takmičenje u izdržljivosti u smislu sviračkog poduhvata ko može više. Već u osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije. Pored toga, publici ćemo preneti poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima?“ kaže šef-dirigent Gabrijel Felc, autor koncepta Betoven maratona.

Tako će Novi Sad, Evropska prestonica kulture, biti tačka sa koje se šalje važna poruka i mesto ekskluzivnog muzičkog poduhvata od jutarnjih časova u Gradskoj koncertnoj dvorani za koji se ulaznice mogu nabaviti preko prodajne mreže Gigs Tix, dok besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ima simbolični početak u 20.22.

10 časova – Simfonija br. 1 i Simfonija br. 2, Dortmundska filharmonija

12.30 časova – Simfonija br. 3 i Simfonija br. 4, Beogradska filharmonija

15 časova – Simfonija br. 5 i Simfonija br. 6, Dortmundska filharmonija

17.30 časova – Simfonija br. 7 i Simfonija br. 8, Beogradska filharmonija

20.22 časova – Simfonija br. 9, besplatan koncert na otvorenom, Petrovaradinska tvrđava