26/05/22

1 диригент, 2 града, 2 оркестра, 9 симфонија, више од 200 извођача

 

„Бетовен маратон“ – један од највећих догађаја на свету у 2022. години, најновији је подухват шефа-диригента Габријела Фелца и Београдске филхармоније заједно са Дортмундском филхармонијом који ће се одржати у Дортмунду (19. јуна) и у Новом Саду 26. јуна у оквиру програмског лука „Тврђаве мира“ Европске престонице културе. Један диригент, два европска града, два оркестра, девет симфонија и укупно 10 концерата кулминираће грандиозним финалом на Петроварадинској тврђави, са више од 200 извођача на бесплатном концерту на отвореном.

Јединствени догађај у свету класичне музике „Бетовен маратон“ подразумева непоновљиво извођење Бетовенових симфонија које ће у једном дану, од јутарњих до вечерњих часова, под управом заједничког шефа-диригента, наизменично изводити Београдска и Дортмундска филхармонија. Девета симфонија под отвореним небом, биће поклон публици коју ће оба оркестра извести заједничким снагама, а у чувеној “Оди радости” придружује им Словачки филхармонијски хор и солисти Ана Малеша-Кутни, Михаела Зелингер, Јанг Во Ким и Роберт Борк.

„Када сам стварао ову идеју, главни мотив ми није било такмичење у издржљивости у смислу свирачког подухвата ко може више. Већ у осећању, јединственом искуству, као и менталном и физичком доживљају величанственог напретка Бетовеновог генијалног ума, од његове прве до последње симфоније. Поред тога, публици ћемо пренети поруку хуманости, хармоније и радости у стварању музике свирача различитих нација. То је огроман допринос и веома важан гест нас уметника у овим тешким временима?“ каже шеф-диригент Габријел Фелц, аутор концепта Бетовен маратона.

Тако ће Нови Сад, Европска престоница културе, бити тачка са које се шаље важна порука и место ексклузивног музичког подухвата од јутарњих часова у Градској концертној дворани за који се улазнице могу набавити преко продајне мреже Гигс Тиx, док бесплатни концерт на отвореном на Петроварадинској тврђави, има симболични почетак у 20.22.

10 часова – Симфонија бр. 1 и Симфонија бр. 2, Дортмундска филхармонија

12.30 часова – Симфонија бр. 3 и Симфонија бр. 4, Београдска филхармонија

15 часова – Симфонија бр. 5 и Симфонија бр. 6, Дортмундска филхармонија

17.30 часова – Симфонија бр. 7 и Симфонија бр. 8, Београдска филхармонија

20.22 часова – Симфонија бр. 9, бесплатан концерт на отвореном, Петроварадинска тврђава