03/02/17

Legendarni maestro Zubin Mehta čestitao je Ivanu Tasovcu ponovno imenovanje za direktora Beogradske filharmonije i najavio obeležavanje šest decenija od debitantskog nastupa sa našim orkestrom u martu sledeće godine.
 
„Tokom niza godina, Tasovac je bio srce i duša tog ansambla i uprkos značajnom poslu koji je obavljao kao ministar kulture, smatram da će ga njegove kolege u Beogradskoj filharmoniji još jednom dočekati širom raširenih ruku“, napisao je Mehta u svojoj čestitci. „Posebno sam oduševljen njegovim snom o izgradnji nove koncertne dvorane u Beogradu i veoma se radujem svom dolasku sledeće godine kada ćemo zajedno obeležiti 60 godina od mog debitantskog nastupa 1958. godine koji je upravo bio sa Beogradskom filharmonijom. Od srca podržavam gospodina Tasovca i njemu i orkestru želim velike uspehe u budućnosti.“
 
Osamdesetogodišnji maestro, pre mesec dana je najavio odlazak u penziju u oktobru 2019. godine. Beogradska filharmonija je među najprivilegovanijim orkestrima sa kojima će maestro imati poslednje nastupe i tako zaokružiti svoju jedinstvenu karijeru. Doživotni je muzički direktor Izraelske filharmonije koju je predvodio na brojnim koncertima i turnejama na pet kontinenata od kad se prvi put pojavio sa ovim orkestrom 1961. godine. Nedavno je obeležio pedeset godina rada i sa Bečkom i Berlinskom filharmonijom.
 
Najveći dirigent današnjice, do sada je nastupao osam puta sa Beogradskom filharmonijom, a prilikom poslednjeg nastupa u septembru 2015. izrazio je želju da obeleži jubilej svog debitantskog nastupa sa našim orkestrom.