03/02/17

Легендарни маестро Зубин Мехта честитао је Ивану Тасовцу поновно именовање за директора Београдске филхармоније и најавио обележавање шест деценија од дебитантског наступа са нашим оркестром у марту следеће године.
 
„Током низа година, Тасовац је био срце и душа тог ансамбла и упркос значајном послу који је обављао као министар културе, сматрам да ће га његове колеге у Београдској филхармонији још једном дочекати широм раширених руку“, написао је Мехта у својој честитци. „Посебно сам одушевљен његовим сном о изградњи нове концертне дворане у Београду и веома се радујем свом доласку следеће године када ћемо заједно обележити 60 година од мог дебитантског наступа 1958. године који је управо био са Београдском филхармонијом. Од срца подржавам господина Тасовца и њему и оркестру желим велике успехе у будућности.“
 
Осамдесетогодишњи маестро, пре месец дана је најавио одлазак у пензију у октобру 2019. године. Београдска филхармонија је међу најпривилегованијим оркестрима са којима ће маестро имати последње наступе и тако заокружити своју јединствену каријеру. Доживотни је музички директор Израелске филхармоније коју је предводио на бројним концертима и турнејама на пет континената од кад се први пут појавио са овим оркестром 1961. године. Недавно је обележио педесет година рада и са Бечком и Берлинском филхармонијом.
 
Највећи диригент данашњице, до сада је наступао осам пута са Београдском филхармонијом, а приликом последњег наступа у септембру 2015. изразио је жељу да обележи јубилеј свог дебитантског наступа са нашим оркестром.