21/10/21

Jedna od najvećih pijanističkih zvezdi današnjice, Hatja Bunijatišvili nastupa sa Beogradskom filharmonijom na svečanom  otvaranju 53. Bemusa, u ponedeljak, 1. novembra 2021, u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine, od 20č. Pod dirigentskom palicom Marka Parizota, pijanistkinja izvodi čuveni klavirski koncert Čajkovskog broj 1, a na programu su još dela Glinke i Rahmanjinova.

Hatja Bunijatišvili predstavlja profil glamurozne superzvezde koja prevazilazi okvire klasične muzike. Klavir je počela da svira sa tri godine, a prve koncertne nastupe imala je već nekoliko godina kasnije, nakon čega se nižu vrtoglavi uspesi koji čine njenu blistavu biografiju.

Ime Hatje Bunijatišvili isključivo se vezuje za najprestižnije dvorane sveta i muzičke festivale. Redovno nastupa u Karnegi holu, Holivud Boulu, Bečkom Muzikferajnu, Milanskoj skali, na festivalima kao što su BBC Proms i festival u Verbijeu.

Čuvenu pijanistkinju i Beogradsku filharmoniju povezuje veliko prijateljstvo i bliska saradnja sa Zubinom Mehtom. Pored brojnih nastupa sa legendarnim maestrom, Hatja sarađuje sa vrhunskim dirigentima među kojima su Pavo i Neme Jarvi, Gustavo Dudamel, Mihail Pletnjov, Vladimir Aškenazi i mnogi drugi.

Beogradska filharmonija prvi put nastupa sa impresivnom pijanistkinjom i upisuje se na listu najbolje rangiranih orkestara sveta među kojima su Izraelska, Losanđeleska, Minhenska, Bečka filharmonija, Amsterdamski Koncertgebau…

Svečano otvaranje 53. Bemusa, Beogradska filharmonija započinje Glinkinom uvertirom Ruslan i Ljudmila, a nakon klavirskog koncerta Čajkovskog, orkestarski nastup kruniše raskošna Simfonija broj 1, Rahmanjinova.

Ulaznice za koncert biće u prodaji na blagajni Kolarca.