21/10/21

Једна од највећих пијанистичких звезди данашњице, Хатја Бунијатишвили наступа са Београдском филхармонијом на свечаном отварању 53. Бемуса, у понедељак, 1. новембра 2021, у Великој Сали Коларчеве задужбине, од 20ч. Под диригентском палицом Марка Паризота, пијанисткиња изводи чувени клавирски концерт Чајковског број 1, а на програму су још дела Глинке и Рахмањинова.

Хатја Бунијатишвили представља профил гламурозне суперзвезде која превазилази оквире класичне музике. Клавир је почела да свира са три године, а прве концертне наступе имала је већ неколико година касније, након чега се нижу вртоглави успеси који чине њену блиставу биографију.

Име Хатје Бунијатишвили искључиво се везује за најпрестижније дворане света и музичке фестивале. Редовно наступа у Карнеги холу, Холивуд Боулу, Бечком Музикферајну, Миланској скали, на фестивалима као што су BBC Proms и фестивал у Вербијеу.

Чувену пијанисткињу и Београдску филхармонију повезује велико пријатељство и блиска сарадња са Зубином Мехтом. Поред бројних наступа са легендарним маестром, Хатја сарађује са врхунским диригентима међу којима су Паво и Неме Јарви, Густаво Дудамел, Михаил Плетњов, Владимир Ашкенази и многи други.

Београдска филхармонија први пут наступа са импресивном пијанисткињом и уписује се на листу најбоље рангираних оркестара света међу којима су Израелска, Лосанђелеска, Минхенска, Бечка филхармонија, Амстердамски Концертгебау…

Свечано отварање 53. Бемуса, Београдска филхармонија започиње Глинкином увертиром Руслан и Људмила, а након клавирског концерта Чајковског, оркестарски наступ крунише раскошна Симфонија број 1, Рахмањинова.

Улазнице за концерт биће у продаји на благајни Коларца.