14/03/19

Proslavljena violončelistkinja Maja Bogdanović i Beogradska filharmonija zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom, pripremaju balkansku premijeru kompozicije „Azul“ O. Golihova, u petak 15. marta (Kolarac, 20 č). Provod uz klasičnu muziku se nastavlja i posle koncerta, jer će se solistkinja naći u ulozi di-džeja na novom filharmonijskom afterpartiju u Savamali od 23 časa.

Okarakterisan kao jedan od najboljih koncerata za violončelo u ovom veku, „Azul“, argentinskog kompozitora Osvalda Golihova, predstavlja jedinstvenu mešavinu tanga, ciganske muzike i melodija sa Bliskog istoka. Posebnim ga čini neobičan sastav instrumenata, pa će publika čuti hiperharmoniku i to u izvođenju njenog izumitelja Majkla VorđBergmana zajedno sa neverovatno dugačkom listom egzotičnih udaraljki, među kojima su, recimo, i kozji nokti. Ovo delo koje je premijerno izveo slavni Jo Jo Ma, na filharmonijskom koncertu uokviruju „Posveta bogu Bahu“ Zorana Hristića i „Božanstvena poema“ Aleksandra Skrjabina.

„Uvek se najviše obradujem kad poziv dođe od Beogradske filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno. U ovom slučaju, pored toga što je Azul izuzetno virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, prelepe melodije ali i improvizacioni deo. Radujem se da posle ovog uzbudljivog koncerta nastavimo druženje u klubu Taman, na naš beogradski način. U celom svetu ljudi žele da približe klasiku mladima, ali naša Filharmonija uvek pravi atraktivne događaje za publiku od 0-150 godina. Osim što ću se naći za Đ pultom i puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, pridružiće mi se i fenomenalni englesko-holandski violinista Daniel Roland s kojim smo pripremili par iznenađenja“, rekla je Maja Bogdanović, naša najuspešnija čelistkinja koja impresionira publiku širom sveta.

Filharmonijski koncert na Kolarcu tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.