14/03/19

Прослављена виолончелисткиња Маја Богдановић и Београдска филхармонија заједно са диригентом Хауардом Грифитсом, припремају балканску премијеру композиције „Азул“ О. Голихова, у петак 15. марта (Коларац, 20 ч). Провод уз класичну музику се наставља и после концерта, јер ће се солисткиња наћи у улози ди-џеја на новом филхармонијском афтерпартију у Савамали од 23 часа.

Окарактерисан као један од најбољих концерата за виолончело у овом веку, „Азул“, аргентинског композитора Освалда Голихова, представља јединствену мешавину танга, циганске музике и мелодија са Блиског истока. Посебним га чини необичан састав инструмената, па ће публика чути хиперхармонику и то у извођењу њеног изумитеља Мајкла ВорђБергмана заједно са невероватно дугачком листом егзотичних удараљки, међу којима су, рецимо, и козји нокти. Ово дело које је премијерно извео славни Јо Јо Ма, на филхармонијском концерту уоквирују „Посвета богу Баху“ Зорана Христића и „Божанствена поема“ Александра Скрјабина.

„Увек се највише обрадујем кад позив дође од Београдске филхармоније и кад њихов тим предложи нешто изазовно. У овом случају, поред тога што је Азул изузетно виртуозно написан, композитор се дефинитивно не плаши да покаже велике емоције, прелепе мелодије али и импровизациони део. Радујем се да после овог узбудљивог концерта наставимо дружење у клубу Таман, на наш београдски начин. У целом свету људи желе да приближе класику младима, али наша Филхармонија увек прави атрактивне догађаје за публику од 0-150 година. Осим што ћу се наћи за Ђ пултом и пуштати неке од својих омиљених класичних нумера, придружиће ми се и феноменални енглеско-холандски виолиниста Даниел Роланд с којим смо припремили пар изненађења“, рекла је Маја Богдановић, наша најуспешнија челисткиња која импресионира публику широм света.

Филхармонијски концерт на Коларцу традиционално се посвећује успомени на премијера Зорана Ђинђића. Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи почетка, односно од 19ч на благајни Коларца.