14/11/18

Novi koncert iz filharmonijskog ciklusa „Ašikovanje“, pod upravom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, zakazan je za petak, 16. novembar (Kolarac, 20č). Pored  najpoznatijih protagonista ljubavnih tragedija u delima Čajkovskog i Prokofjeva, Beogradska filharmonija predstavlja „Ljubav! – Koncert za saksofon i orkestar“ u izvođenju Milana Savića, nastao kao porudžbina kompozitoru Ivanu Brkljačiću.

Autor je odgovorio na temu ljubavi koja katkad emituje toliko snažnu energiju, da bi se njom mogao pokrenuti čitav svet: „Kao jedna od mogućih asocijacija na pomenutu ljubav bi mogla da bude energija sa nekog, recimo, rok koncerta, dobijena između popularnog, obožavanog i sjajnog rok stara sa jedne, i 100.000 duša u publici, sa druge strane“, kaže Brkljačić kome je ovo druga porudžbina Beogradske filharmonije.

Kompoziciju izvodi saksofonista Milan Savić, dobitnik francuskog ordena – Vitez umetnosti, za koga Brkljačić kaže da je puno toga u jednom čoveku: „Milan je svoju formu podigao toliko da će njegov koncert sa Filharmonijom biti kao trka na 100 metara na Olimpijadi“.

Ljubavni program otvara Frančeska da Rimini, simfonijska interpretacija Čajkovskog iz Danteove Božanstvene komedije i drugog kruga pakla u kome su lјudi obuzeti pohotom, a krunišu Romeo i Julija. Najpoznatiji par od kasne renesanse do pop-kulture, opisao je i Prokofjev u svom baletu. Za razliku od Šekspira, Prokofjev je učinio ono što je celo čovečanstvo potajno želelo – čuvena priča napokon je dobila srećan kraj.

Radoznala publika koja bi želela da „ašikuje“ sa Filharmonijom, može kupiti ulaznice za stajanje koje će biti u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.