14/11/18

Нови концерт из филхармонијског циклуса „Ашиковање“, под управом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, заказан је за петак, 16. новембар (Коларац, 20ч). Поред најпознатијих протагониста љубавних трагедија у делима Чајковског и Прокофјева, Београдска филхармонија представља „Љубав! – Концерт за саксофон и оркестар“ у извођењу Милана Савића, настао као поруџбина композитору Ивану Бркљачићу.

Аутор је одговорио на тему љубави која каткад емитује толико снажну енергију, да би се њом могао покренути читав свет: „Као једна од могућих асоцијација на поменуту љубав би могла да буде енергија са неког, рецимо, рок концерта, добијена између популарног, обожаваног и сјајног рок стара са једне, и 100.000 душа у публици, са друге стране“, каже Бркљачић коме је ово друга поруџбина Београдске филхармоније.

Композицију изводи саксофониста Милан Савић, добитник француског ордена – Витез уметности, за кога Бркљачић каже да је пуно тога у једном човеку: „Милан је своју форму подигао толико да ће његов концерт са Филхармонијом бити као трка на 100 метара на Олимпијади“.

Љубавни програм отвара Франческа да Римини, симфонијска интерпретација Чајковског из Дантеове Божанствене комедије и другог круга пакла у коме су људи обузети похотом, а крунишу Ромео и Јулија. Најпознатији пар од касне ренесансе до поп-културе, описао је и Прокофјев у свом балету. За разлику од Шекспира, Прокофјев је учинио оно што је цело човечанство потајно желело – чувена прича напокон је добила срећан крај.

Радознала публика која би желела да „ашикује“ са Филхармонијом, може купити улазнице за стајање које ће бити у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.