19/05/17

Legendarni dirigent Mihail Jurovski i Beogradska filharmonija izvode simfonije Mocarta i Šostakoviča, u petak 19. maja (Kolarac, 20 časova).
 
Beogradska filharmonija je jedan od privilegovanih orkestra u svetu čiji je Mihail Jurovski redovan gost. Danas najstariji predstavnik čuvene dinastije muzičara odrastao je u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza. Blisko poznanstvo sa Šostakovičem ostavilo je na Mihaila Jurovskog veliki trag, te se danas smatra jednim od najboLjih interpretatora kompozitorovih dela. Ne samo zbog kurioziteta da je kao dečak zajedno sa Šostakovičem svirao klavir u četiri ruke, već zato što je jedan od retkih svedoka nastanka i premijernih izvođenja kapitalnih simfonijskih dela kompozitora.
 
Maestro će zajedno sa orkestrom Beogradske filharmonije izvesti Mocartovu simfoniju br. 40 i Šostakovičevu br. 5: „Ono što povezuje dela na programu je genijalnost oba kompozitora. Iako pripadaju potpuno različitim muzičkim kosmosima, Mocart je taj koji je otvorio period klasicizma, a sa Šostakovičem se vrata klasike zatvaraju“, kaže Mihail Jurovski.
 
Govoreći o Petoj simfoniji Šostakoviča, Jurovski je izjavio: “Kroz plač celog orkestra, ova simfonija je kolektivni vapaj za pomoć, izraz patnje pod Stalјinom. Najvažnija lјudska katarza nije pobeda moći već osećaj pobede jedne lјudske duše naspram zla koji je okružuje“.