19/05/17

Легендарни диригент Михаил Јуровски и Београдска филхармонија изводе симфоније Моцарта и Шостаковича, у петак 19. маја (Коларац, 20 часова).
 
Београдска филхармонија је један од привилегованих оркестра у свету чији је Михаил Јуровски редован гост. Данас најстарији представник чувене династије музичара одрастао је у кругу светски познатих уметника бившег Совјетског Савеза. Блиско познанство са Шостаковичем оставило је на Михаила Јуровског велики траг, те се данас сматра једним од најбоЉих интерпретатора композиторових дела. Не само због куриозитета да је као дечак заједно са Шостаковичем свирао клавир у четири руке, већ зато што је један од ретких сведока настанка и премијерних извођења капиталних симфонијских дела композитора.
 
Маестро ће заједно са оркестром Београдске филхармоније извести Моцартову симфонију бр. 40 и Шостаковичеву бр. 5: „Оно што повезује дела на програму је генијалност оба композитора. Иако припадају потпуно различитим музичким космосима, Моцарт је тај који је отворио период класицизма, а са Шостаковичем се врата класике затварају“, каже Михаил Јуровски.
 
Говорећи о Петој симфонији Шостаковича, Јуровски је изјавио: “Кроз плач целог оркестра, ова симфонија је колективни вапај за помоћ, израз патње под Стаљином. Најважнија људска катарза није победа моћи већ осећај победе једне људске душе наспрам зла који је окружује“.