22/12/23

Zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom, Beogradska filharmonija priprema koncert pod nazivom “Za jednakost”, u petak 22. decembra. Kao solistkinja nastupa violinistkinja Aleksandra Konunova, a na programu su dela Edvarda Elgara, Maksa Bruha i Ejmi Bič.

Pored repertoarskih standarda, u jubilarnoj sezoni Beogradska filharmonija predstavlja i dela koja su kuriozitet na svetskim koncertnim scenama. Glavni gostujući dirigent Danijel Rajskin beogradskoj publici premijerno predstavlja Galsku simfoniju američke kompozitorke i pijanistkinje Ejmi Bič. Ona je živela i stvarala krajem 19. i početkom 20. veka, i u istoriji klasične muzike je ostala zabeležena kao prva žena kompozitor koja je ostvarila uspešnu karijeru, sa delima koja su tokom njenog života izvodili najveći američki orkestri. Galska simfonija je prvo simfonijsko delo koje je komponovala i izdala jedna Amerikanka, sa motivima koji su zasnovani na jednostavnim starim engleskim, irskim i škotskim melodijama.

Program zaokružuje Elgarova uvertira Zemlja Dembelija, u kojoj se na živopisan način prikazuje život Londona u edvardijansko doba, i Bruhovom Škotskom fantazijom. Solistkinja Aleksandra Konunova je dobitnica nekoliko najvećih priznanja, među kojima se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Čajkovski i Jozef Joakim, nakon čega je nastupala sa nekim od najpoznatijih dirigenata i ansambala širom Evrope. Ulaznice za ovaj koncert su rasprodate, a karte za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.