22/12/23

Заједно са диригентом Данијелом Рајскином, Београдска филхармонија припрема концерт под називом “За једнакост”, у петак 22. децембра. Као солисткиња наступа виолинисткиња Александра Конунова, а на програму су дела Едварда Елгара, Макса Бруха и Ејми Бич.

Поред репертоарских стандарда, у јубиларној сезони Београдска филхармонија представља и дела која су куриозитет на светским концертним сценама. Главни гостујући диригент Данијел Рајскин београдској публици премијерно представља Галску симфонију америчке композиторке и пијанисткиње Ејми Бич. Она је живела и стварала крајем 19. и почетком 20. века, и у историји класичне музике је остала забележена као прва жена композитор која је остварила успешну каријеру, са делима која су током њеног живота изводили највећи амерички оркестри. Галска симфонија је прво симфонијско дело које је компоновала и издала једна Американка, са мотивима који су засновани на једноставним старим енглеским, ирским и шкотским мелодијама.

Програм заокружује Елгарова увертира Земља Дембелија, у којој се на живописан начин приказује живот Лондона у едвардијанско доба, и Бруховом Шкотском фантазијом. Солисткиња Александра Конунова је добитница неколико највећих признања, међу којима се издвајају прве награде на Међународном такмичењу Чајковски и Јозеф Јоаким, након чега је наступала са неким од најпознатијих диригената и ансамбала широм Европе. Улазнице за овај концерт су распродате, а карте за стајање биће у продаји сат времена уочи наступа, односно од 19ч на благајни Коларца.