17/12/15

Dok se sala u doma za nezbrinutu decu J. J. Zmaj ispunjavala mališanima iz Zvečanske, Filharmoničari su se pipremali za nastup. U publici male glave, nestrplјivo čekaju svoj prvi koncert klasične muzike. Vaspitači im strplјivo objašnjavaju kako treba da se ponašaju i sačekaju da se prvo smeste drugari sa smetnjama u razvoju.
 
Priča o čika Vivaldiju, kroz najlepše delove iz Godišnjih doba može da počne.
 
Glumac Vladimir Aleksić, koji je već uigran tim sa muzičarima, izlazi na scenu i poziva orkestar da mu se pridruži. Međutim, mališani su pripremili iznenađenje za goste. Hor AprilZMAJun koji je aktivan u okviru Doma, izveo je hit o Filharmoniji, na muzičku podlogu Discipline Kičme – „Šta je dobro, šta nam treba? Naša Filharmonija!” Oduševlјenje muzičari pokazuju udaranjem gudala o svoje pulteve, deca se smeju, plešu oko scene i posle naklona zauzimaju svoja mesta da slušaju koncert.
 
Deca koji ne mogu da hodaju ili imaju problem da razumeju šta se oko njih dešava vidno uživaju, njišu se u ritmu muzike u rukama vaspitača, a mališani koji se samostalno kreću blistavih očiju skakuću na svojim stolicama, uz tapšanje ručicama. Školarci odgovaraju na pitanja: „Proleće je veselo!“, „Ja volim leto“, a onda cvokoću zajedno sa Vladom uz zvuke zime. Tu su i najstariji korisnici doma Zmaj, već srednjoškolci, za koje je ovo prvi susret sa klasičnom muzikom.
 
„U jednoj divnoj atmosferi danas smo doživeli nešto novo i nezaboravno. Evo, meni starije kolege koje su ovde po 20 godina kažu da nikada ništa slično nisu doživeli, toliko smo svi prepuni utisaka – i deca i mi. Došli su i najmlađi iz Zvečanske, među kojima ima i onih sa smetnjama u razvoju i mislim da je muzika posebno njima značila. Hvala Beogradskoj filharmoniji koja je učinila našoj deci dostupnim jedan ovakav događaj i nadamo se da je ovo samo prvi korak“, izjavio je Janko Tabaković, rukovodilac doma J. J. Zmaj.
 
Poslednje minute druženja sa muzičarima deca koriste da probaju instrumente. Svima je malo teško i to se vidi. Ali, isto tako, svi su svesni da su zaista uradili nešto veliko, lepo i važno.
 
Suze radosnice, ogromno uzbuđenje i nagoveštaji buduće uspešne saradnje samo su deo atmosfere sa ovog druženja, koje će se, kako obe institucije kažu, ponoviti uskoro.