17/12/15

Док се сала у дома за незбринуту децу Ј. Ј. Змај испуњавала малишанима из Звечанске, Филхармоничари су се пипремали за наступ. У публици мале главе, нестрпљиво чекају свој први концерт класичне музике. Васпитачи им стрпљиво објашњавају како треба да се понашају и сачекају да се прво сместе другари са сметњама у развоју.
 
Прича о чика Вивалдију, кроз наjлепше делове из Годишњих доба може да почне.
 
Глумац Владимир Алексић, који је већ уигран тим са музичарима, излази на сцену и позива оркестар да му се придружи. Међутим, малишани су припремили изненађење за госте. Хор АприлЗМАЈун који је активан у оквиру Дома, извео је хит о Филхармонији, на музичку подлогу Дисциплине Кичме – „Шта је добро, шта нам треба? Наша Филхармонија!“ Одушевљење музичари показују ударањем гудала о своје пултеве, деца се смеју, плешу око сцене  и после наклона заузимају своја места да слушају концерт.
 
Деца који не могу да ходају или имају проблем да разумеју шта се око њих дешава видно уживају, њишу се у ритму музике у рукама васпитача, а малишани који се самостално крећу блиставих очију скакућу на својим столицама, уз тапшање ручицама. Школарци одговарају на питања: „Пролеће је весело!“, „Ја волим лето“, а онда цвокоћу заједно са Владом уз звуке зиме. Ту су и најстарији корисници дома Змај, већ средњошколци, за које је ово први сусрет са класичном музиком.
 
„У једној дивној атмосфери данас смо доживели нешто ново и незаборавно. Ево, мени старије колеге које су овде по 20 година кажу да никада ништа слично нису доживели, толико смо сви препуни утисака – и деца и ми. Дошли су и најмлађи из Звечанске, међу којима има и оних са сметњама у развоју и мислим да је музика посебно њима значила. Хвала Београдској филхармонији која је учинила нашој деци доступним један овакав догађај и надамо се да је ово само први корак“, изјавио је Јанко Табаковић, руководилац дома Ј. Ј. Змај.
 
Последње минуте дружења са музичарима деца користе да пробају инструменте. Свима је мало тешко и то се види.  Али, исто тако, сви су свесни да су заиста урадили нешто велико, лепо и важно.
 
Сузе радоснице, огромно узбуђење и наговештаји будуће успешне сарадње само су део атмосфере са овог дружења, које ће се, како обе институције кажу, поновити ускоро.