08/03/18

Beogradska filharmonija će pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala nastupiti zajedno sa svojim kolegom, kontrabasistom Filipom Savićem koji će biti u ulozi soliste u petak, 9. marta (Kolarac, 20č). Pored Mocartove Serenade i jednog od najpopularnijih dela ikada – Dvoržakove simfonije „Iz Novog sveta“,  lјubitelјi kontrabasa će imati nesvakidašnju priliku da uživaju u ovom instrumentu, u Vanhalovom Koncertu za kontrabas i orkestar.

„Svaki nastup pred svojim orkestrom, na sceni na kojoj sam odrastao kao orkestarski muzičar, ima težinu i lepotu prvog polјupca sa devojkom. U petak ću se prisetiti kako sam pre desetak godina istom kompozicijom zaokružio svoje školovanje na Visokoj školi za muziku u Hamburgu, Vanhal je bio deo mog završnog ispitnog repertoara. Nadam se da sada imam nešto zrelije i još lepše da donesem publici na Kolarcu“, rekao je Filip Savić koji je za dvadeset godina karijere u Beogradskoj filharmoniji, od jednog od najmlađih članova orkestra došao do vođe grupe kontrabasa.

Kako je izgledala muzika za zabavu ali u osamnaestom veku, Filip će takođe prikazati u Mocartovoj Serenadi noturni zajedno sa kolegama u okviru kvarteta uz pratnju ostalih filharmoničara. Kruna koncerta je jedan od najvećih hitova klasične muzike – Dvoržakova Simfonija „Iz Novog sveta“, prvo delo koje je kompozitor komponovao u Americi. Snimak čuvene kompozicije je bio pušten prilikom sletanja Nila Armstronga na mesec i sreće se u brojnim filmovima, između ostalih u Kusturičinom “Podzemlјu”. Umesto najavlјenog dirigenta Mihaila Jurovskog, Filharmoniju predvodi Kristijan Mandeal.

Koncert koji će Beogradska filharmonija održati u petak, tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.