08/03/18

Београдска филхармонија ће под управом диригента Кристијана Мандеала наступити заједно са својим колегом, контрабасистом Филипом Савићем који ће бити у улози солисте у петак, 9. марта (Коларац, 20ч). Поред Моцартове Серенаде и једног од најпопуларнијих дела икада – Дворжакове симфоније „Из Новог света“,  љубитељи контрабаса ће имати несвакидашњу прилику да уживају у овом инструменту, у Ванхаловом Концерту за контрабас и оркестар.

„Сваки наступ пред својим оркестром, на сцени на којој сам одрастао као оркестарски музичар, има тежину и лепоту првог пољупца са девојком. У петак ћу се присетити како сам пре десетак година истом композицијом заокружио своје школовање на Високој школи за музику у Хамбургу, Ванхал је био део мог завршног испитног репертоара. Надам се да сада имам нешто зрелије и још лепше да донесем публици на Коларцу“, рекао је Филип Савић који је за двадесет година каријере у Београдској филхармонији, од једног од најмлађих чланова оркестра дошао до вође групе контрабаса.

Како је изгледала музика за забаву али у осамнаестом веку, Филип ће такође приказати у Моцартовој Серенади нотурни заједно са колегама у оквиру квартета уз пратњу осталих филхармоничара. Круна концерта је један од највећих хитова класичне музике – Дворжакова Симфонија „Из Новог света“, прво дело које је композитор компоновао у Америци. Снимак чувене композиције је био пуштен приликом слетања Нила Армстронга на месец и среће се у бројним филмовима, између осталих у Кустуричином “Подземљу”. Уместо најављеног диригента Михаила Јуровског, Филхармонију предводи Кристијан Мандеал.

Концерт који ће Београдска филхармонија одржати у петак, традиционално се посвећује успомени на премијера Зорана Ђинђића. Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи почетка, односно од 19ч на благајни Коларца.