07/09/16

Dva rasprodata koncerta „Predmoskovske večeri“ Beogradske filharmonije i Nemanje Radulovića, pod upravom Danijela Rajskina, održana su u petak u subotu na Kolarcu. Beogradska publika tako je prva imala priliku da čuje repertoar koji će muzičari sutra izvesti na gostovanju u Moskvi, u čuvenoj sali „Čajkovski“.
 
Na samom početku koncerta slavnog violinistu smo zatekli kako iza bine kroz mali prozor smireno posmatra filharmoničare na pozornici, a kada je došao na njega red da se popne na binu, od siline sviranja mu je pukla žica. Iskusni muzičar je vešto zamenio svoju violinu sa instrumentom koncertmajstora Tijane Milošević i nastavio koncert u istom tempu. Pod Nemanjinim prstima, čini se, žice često pucaju, jer tako je bilo i na prethodnom nastupu u aprilu kada je nastupao sa Filharmonijom.
 
bfgsr
 
Obe ove večeri gromkim aplauzima i skandiranjem publika je nagradila Nemanju i Filharmoniju, a zvezda večeri je zauzvrat zajedno sa prvim čelom Beogradske Filharmonije Nemanjom Stankovićem na bis izveo „Pasakalјu“ po Hendlovoj temi, Johana Halvorsena. „Duo Nemanja“ fascinirao je publiku virtuoznošću koja će se dugo pamtiti. I dirigent Rajskin je za vreme njihovog bisa sedeo u orkestru da bi sa orkestrom uživao u muziciranju dvojice umetnika.
 
bgfsriz
 
– Iako nije prvi put da delim scenu sa Nemanjom, ovaj put sam imao tu čast da sviram s njim u duu, zbog čega se osećam izuzetno privilegovano. Sjajno iskustvo na kome sam veoma zahvalan – rekao nam je Nemanja Stanković nakon završenog bisa. Posle nastupa muzičari su silazeći sa scene osmesima pokazivali zadovolјstvo. Sa sve instrumentima u rukama čestitali su jedni drugima, a sve ih je zdušno podržao Radulović.
 
bfgsridz
 
– Mi muzičari pričamo notama, muzikom… ne znam koje reči tačno mogu da upotrebim za osećaj sviranja sa Nemanjom. To je jednostavno to! Onaj najfiniji nivo izvođaštva koji dostignu samo velikani, kad ni ne možete da zamislite drugačijeg Hačaturijana. Nemanja nas inspiriše i svaki put iznova podseća zašto ovoliko volimo naš poziv. Ponosni smo što je jedan takav umetnik i, pre svega, i dalјe normalan čovek, naše gore list – istakla je ushićeno violinistkinja Jelena Dimitrijević. Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović dodao je da je pravo blago kada jedna zemlјa i orkestar može da ima solistu kao što je Nemanja i na taj način se zajednički predstavi u Moskvi, muzičkoj prestonici sveta.
 
– Svirati sa Nemanjom je neopisivo uživanje. U Moskvu idemo sa velikim elanom, odlično samo pripremlјeni, u punoj smo formi. Sala „Čajkovski“ je kao Karnegi hol u Nјujorku. Čovek čeka ceo život da svira u takvoj dvorani – zaklјučio je Pavlović.
 
OSTAVIĆEMO SRCE NA BINI U MOSKVI
 
bgfsriiz
 
– Filharmoničari vole turneje! To su za nas posebni nastupi i motivacija. Moskva je izazov kao jedan od najvećih muzičkih centara gde publika ima istančan sluh i predznanje sa kojim dolazi na koncert. To su trenuci kad ostavlјate srce na terenu – u našem slučaju na bini i kada se naša filharmonijska porodica posebno ujedini i zbliži. Ima tu i neke slovenske simbolike koja nas sve veže i nadamo se da će taj poseban senzibiltet koji nam je zajednički kulminirati uspehom – rekla nam je o sutrašnjem koncertu violinistkinja Jelena Dimitrijević.
 
Neven Džodan
 
Preuzeto sa sajta www.blic.rs