07/09/16

Два распродата концерта „Предмосковске вечери“ Београдске филхармоније и Немање Радуловића, под управом Данијела Рајскина, одржана су у петак у суботу на Коларцу. Београдска публика тако је прва имала прилику да чује репертоар који ће музичари сутра извести на гостовању у Москви, у чувеној сали „Чајковски“.
 
На самом почетку концерта славног виолинисту смо затекли како иза бине кроз мали прозор смирено посматра филхармоничаре на позорници, а када је дошао на њега ред да се попне на бину, од силине свирања му је пукла жица. Искусни музичар је вешто заменио своју виолину са инструментом концертмајстора Тијане Милошевић и наставио концерт у истом темпу. Под Немањиним прстима, чини се, жице често пуцају, јер тако је било и на претходном наступу у априлу када је наступао са Филхармонијом.
 
bfgsr
 
Обе ове вечери громким аплаузима и скандирањем публика је наградила Немању и Филхармонију, а звезда вечери је заузврат заједно са првим челом Београдске Филхармоније Немањом Станковићем на бис извео „Пасакаљу“ по Хендловој теми, Јохана Халворсена. „Дуо Немања“ фасцинирао је публику виртуозношћу која ће се дуго памтити. И диригент Рајскин је за време њиховог биса седео у оркестру да би са оркестром уживао у музицирању двојице уметника.
 
bgfsriz
 
– Иако није први пут да делим сцену са Немањом, овај пут сам имао ту част да свирам с њим у дуу, због чега се осећам изузетно привилеговано. Сјајно искуство на коме сам веома захвалан – рекао нам је Немања Станковић након завршеног биса. После наступа музичари су силазећи са сцене осмесима показивали задовољство. Са све инструментима у рукама честитали су једни другима, а све их је здушно подржао Радуловић.
 
bfgsridz
 
– Ми музичари причамо нотама, музиком… не знам које речи тачно могу да употребим за осећај свирања са Немањом. То је једноставно то! Онај најфинији ниво извођаштва који достигну само великани, кад ни не можете да замислите другачијег Хачатуријана. Немања нас инспирише и сваки пут изнова подсећа зашто оволико волимо наш позив. Поносни смо што је један такав уметник и, пре свега, и даље нормалан човек, наше горе лист – истакла је усхићено виолинисткиња Јелена Димитријевић. Концертмајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић додао је да је право благо када једна земља и оркестар може да има солисту као што је Немања и на тај начин се заједнички представи у Москви, музичкој престоници света.
 
– Свирати са Немањом је неописиво уживање. У Москву идемо са великим еланом, одлично само припремљени, у пуној смо форми. Сала „Чајковски“ је као Карнеги хол у Њујорку. Човек чека цео живот да свира у таквој дворани – закључио је Павловић.
 
ОСТАВИЋЕМО СРЦЕ НА БИНИ У МОСКВИ
 
bgfsriiz
 
– Филхармоничари воле турнеје! То су за нас посебни наступи и мотивација. Москва је изазов као један од највећих музичких центара где публика има истанчан слух и предзнање са којим долази на концерт. То су тренуци кад остављате срце на терену – у нашем случају на бини и када се наша филхармонијска породица посебно уједини и зближи. Има ту и неке словенске симболике која нас све веже и надамо се да ће тај посебан сензибилтет који нам је заједнички кулминирати успехом – рекла нам је о сутрашњем концерту виолинисткиња Јелена Димитријевић.
 
Невен Џодан
 
Преузето са сајта www.blic.rs