19/10/21

Koncert Beogradske Filharmonije vodi u Italiju

 

Beogradska filharmonija priprema italijanski koncertni meni za petak, 22. oktobar na Kolarcu od 20 č. Koncert će takođe biti u znaku dva debija – dirigenta Danijela Smita i violiniste Sergeja Dogadina koji nastupaju sa Filharmonijom prvi put. Ulaznice su u prodaji na bilteranici Beogradske filharmonije kao i onlajn.

Svi kojima nedostaju lepote Italije uživaće u raskošnom i popularnom programu filharmonijskog koncerta u znaku italijanskog muzičkog romantizma. Na repertoaru su operske uvertire Rosinija i Verdija, Svilene lestvice i Sicilijansko večernje. A za kraj koncerta – svi putevi vode u Rim!  Blistave Rimske pinije Otorina Respigija evociraće Večni grad kroz prepoznatljivo drveće. Uz ovo delo publika će moći da se “prošeta” od bašte Vile Borgeze, preko katakombi Kampanje, brda Janikulum i Apjinog puta, sve do rimskog Kapitola.

Čuveni Koncert za violinu i orkestar finskog kompozitora Jana Sibelijusa, predstavlja “severniji” zaokret u odnosu na većinu repertoara. Izvodi ga Sergej Dogadin, dobitnik Zlatne medalјe na konkursu Čajkovski i  jedan od najsjajnijih predstavnika ruske škole violine, koji  gradi karijeru širom Rusije i sveta.

Dirigent Danijel Smit, pravi je izbor za vođu muzičkog proputovanja kroz Italiju. Iako poreklom iz Australije, u Rimu živi više od dvadeset godina. Veoma brzo je stekao međunarodni ugled nakon osvajanja prve nagrade, Zlatne dirigentske palice i nagrade Izbor orkestra na UNESCO-vom međunarodnom dirigentskom takmičenju, a od 2017. je glavni gostujući dirigent Teatra Karlo Feliče u Italiji.