29/09/20

Danas se Beogradska filharmonija oprašta od Isidore Žebeljan. Ostaje žal za prerano zaokruženim opusom srpske kompozitorke, čija su ostvarenja krasila programe muzičkih ansambala širom sveta.

Beogradska filharmonija je nekoliko puta imala prilike da svira njenu muziku. Prvi put 1993. godine, pod upravom Aleksandra Rudina sa velikim uspehom na BEMUS-u izvedena je njena prva simfonija, studentski rad, Pikarske scene, tada mlade autorke, za koji je dobila nagradu Treće međunarodne tribine kompozitora u Sremskim Karlovcima. Uz solistkinju Anetu Ilić Filharmonija je izvela 2001. godine ciklus od pet pesama Rukoveti dva puta, prvo premijerno na redovnom koncertu u dvorani Kolarčeve zadužbine, a zatim i na svečanom otvaranju Međunarodne tribine kompozitora. Isidora se poslednji put 2006. godine poklonila publici posle nastupa Beogradske filharmonije po izvođenju iluminacije za orkestar Konji Sv. Marka na BEMUS-u.

Posebno smo se radovali premijeri Koncerta za hornu i orkestar koji je Isidora pisala po porudžbini naše kuće za Štefana Dora, solo hornistu Berlinske filharmonije, a planirali smo da ga izvedemo krajem januara 2021. godine.