29/09/20

Данас се Београдска филхармонија опрашта од Исидоре Жебељан. Остаје жал за прерано заокруженим опусом српске композиторке, чија су остварења красила програме музичких ансамбала широм света.

Београдска филхармонија је неколико пута имала прилике да свира њену музику. Први пут 1993. године, под управом Александра Рудина са великим успехом на БЕМУС-у изведена је њена прва симфонија, студентски рад, Пикарске сцене, тада младе ауторке, за који је добила награду Треће међународне трибине композитора у Сремским Карловцима. Уз солисткињу Анету Илић Филхармонија је извела 2001. године циклус од пет песама Руковети два пута, прво премијерно на редовном концерту у дворани Коларчеве задужбине, а затим и на свечаном отварању Међународне трибине композитора. Исидора се последњи пут 2006. године поклонила публици после наступа Београдске филхармоније по извођењу илуминације за оркестар Коњи Св. Марка на БЕМУС-у.

Посебно смо се радовали премијери Концерта за хорну и оркестар који је Исидора писала по поруџбини наше куће за Штефана Дора, соло хорнисту Берлинске филхармоније, а планирали смо да га изведемо крајем јануара 2021. године.