Zoran Eric i Beogradska filharmonija
22/01/24

Napustio nas je naš dragi kolega i saradnik, Zoran Erić, jedan od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitora.

Već je prva saradnja našeg orkestra sa mladim kompozitorom 1975. godine pokazala da se radi o velikom talentu. Tada je Beogradska filharmonija sa uspehom izvela njegovo prvo orkestarsko delo, koreografsku sliku za orkestar Iza sunčevih vrata, koju je naredne godine predstavila i na Dubrovačkim letnjim igrama, a iste godine i na šest koncerata na turneji po Nemačkoj.

Međunarodnu promociju Erićevih dela Filharmonija je nastavila sa ostvarenjem Cartoon u Moskvi 1995. godine, a naročito sa Šest-scena komentara za tri violine i orkestar koje su izvedene na sedam koncerata švedske turneje 2006. godine.

Zoran Erić je bio rezidencijalni kompozitor sezone 2003-2004, a Beogradska filharmonija mu je u sezoni 2016-2017 poručila delo Spisak br. 2.

U jubilarnoj sezoni našeg orkestra, skoro 20 godina nakon švedske turneje Filharmonija je ponovo stavila na program Šest scena-komentara, koji će biti izvedeni 2.2.2024. godine. Solisti će biti troje istaknutih violinista našeg orkestra –  Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković. Uz duboko žaljenje što Zoran Erić te večeri neće biti prisutan na Kolarcu, Beogradska filharmonija će ga se muzikom zauvek sećati.