Zoran Eric i Beogradska filharmonija
22/01/24

Напустио нас је наш драги колега и сарадник, Зоран Ерић, један од најзначајнијих српских савремених композитора.

Већ је прва сарадња нашег оркестра са младим композитором 1975. године показала да се ради о великом таленту. Тада је Београдска филхармонија са успехом извела његовo прво оркестарско дело, кореографску слику за оркестар Иза сунчевих врата, коју је наредне године представила и на Дубровачким летњим играма, а исте године и на шест концерата на турнеји по Немачкој.

Међународну прoмоцију Ерићевих дела Филхармонија је наставила са остварењем Cartoon у Моксви 1995. године, а нарочито са Шест-сцена коментара за три виолине и оркестар које су изведене на седам концерата шведске турнеје 2006. године.

Зоран Ерић је био резиденцијални композитор сезоне 2003-2004, а Београдска филхармонија му је у сезони 2016-2017 поручила дело Списак бр. 2.

У јубиларној сезони нашег оркестра, скоро 20 година након шведске турнеје Филхармонија је поново ставила на програм, Шест сцена-коментара, који ће бити изведени 2.2.2024. године. Солисти ће бити троје истакнутих виолиниста нашег оркестра –  Мирослав Павловић, Ксенија Милошевић и Мирјана Нешковић. Уз дубоко жаљење што Зоран Ерић те вечери неће бити присутан на Коларцу, Београдска филхармонија ће га се музиком заувек сећати.