26/01/22

Beogradska filharmonija nastupa sa nekadašnjim šefom-dirigentom Urošem Lajovicem, u petak 28. januara na Kolarcu (20č). Sa orkestrom se prvi put predstavlja mlada zvezda na violončelu, Harijet Krejh, koja će izvesti Hajdnov Koncert za ovaj instrument.

Beogradska filharmonija i Uroš Lajovic publiku vode na koncertnu šetnju kroz klasicizam. Najpre uz čuvenu Mocartovu Uvertiru ,,Don Đovani” za operu o Don Žuanu, najpoznatijem zavodniku u istoriji umetnosti, na čijem libertu je pomagao takođe famozni Đakomo Kazanova. Ova Mocartova opera je služila kao inspiracija mnogim stvaraocima, od Puškina do Kamija. Uvertirom započinje filharmonijski nastup koji zaokružuje Betovenova Simfonija broj 4.

Centralno mesto ove koncertne večeri pripašće Harijet Krejh, jednoj od najuzbudljivijih violonočelistkinja mlađe generacije. Ekskluzivna umetnica Dojče Gramofona, redovna je gošća svetskih koncertnih scena, a svira na violončelu Domenika Montanjane (Venecija, 1723) čiji je puž izradio Stradivari. Na ovaj retkom instrumentu, gotovo 300 godina starom, odsviraće Hajdnov Koncert, jednu od najčuvenijih kompozicija napisanih za ovaj instrument. Ulaznice za filharmonijski nastup su u prodaji na bilternici kao i onlajn.