26/01/22

Београдска филхармонија наступа са некадашњим шефом-диригентом Урошем Лајовицем, у петак 28. јануара на Коларцу (20ч). Са оркестром се први пут представља млада звезда на виолончелу, Харијет Крејх, која ће извести Хајднов Концерт за овај инструмент.

Београдска филхармонија и Урош Лајовиц публику воде на концертну шетњу кроз класицизам. Најпре уз чувену Моцартову Увертиру ,,Дон Ђовани” за оперу о Дон Жуану, најпознатијем заводнику у историји уметности, на чијем либерту је помагао такође фамозни Ђакомо Казанова. Ова Моцартова опера је служила као инспирација многим ствараоцима, од Пушкина до Камија. Увертиром започиње филхармонијски наступ који заокружује Бетовенова Симфонија број 4.

Централно место ове концертне вечери припашће Харијет Крејх, једној од најузбудљивијих виолоночелисткиња млађе генерације. Ексклузивна уметница Дојче Грамофона, редовна је гошћа светских концертних сцена, а свира на виолончелу Доменика Монтањане (Венеција, 1723) чији је пуж израдио Страдивари. На овај ретком инструменту, готово 300 година старом, одсвираће Хајднов Концерт, једну од најчувенијих композиција написаних за овај инструмент. Улазнице за филхармонијски наступ су у продаји на билтерници као и онлајн.