31/03/16

Gudački kvartet Beogradske filharmonije otvoriće Somborske muzičke svečanosti, u nedelju, 3. aprila, u Narodnom pozorištu u Somboru (20h). Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) izvešće deo svog aktuelnog repertoara i muziciraće zajedno sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, specijalnim gostom koncerta.
 
Na otvaranju petog izdanja ponovo uspostavljenog festivala, somborska publika će imati priliku da čuje dela klasicizma i sovjetske avangarde. Muzičari izvode Mocartov Gudački kvartet K421 u d-molu, Šostakovičev Gudački kvartet op. 83 u D-duru, kao i Veberov Kvintet sa klarinetom op. 83 u B-duru.
 
„Ukazana nam je izuzetna čast da otvorimo SOMUS, kao i da izvedemo deo repertoara koji smo u poslednje vreme svirali van granica Srbije. Do sada smo nailazili na sjajan prijem kod publike, mislim da je za to presudna energija koju prenosimo. Ako se stvori taj dobar fluid, koncert je uspeo bez obzira na sredinu u kojoj nastupamo. Nadamo se da će tako biti i u Somboru“, rekao je violinista Vladan Lončar.
 
“Za peti rođendan Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, raduje nas što ćemo nastupiti na otvaranju Somborskih muzičkih svečanosti, jer je naš prvi zvanični koncert pre pola decenije bio nedaleko – u Subotici”, dodaje violončelista Aleksandar Latković
 
U svoje najskorije uspehe Gudački kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, otvaranje koncertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a pripremaju dva koncerta u turskom gradu Izmiru, sredinom aprila. U saradnji sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, snimili su svoj prvi kompakt-disk sa delima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije.