31/03/16

Гудачки квартет Београдске филхармоније отвориће Сомборске музичке свечаности, у недељу, 3. априла, у Народном позоришту у Сомбору (20ч). Јелена Драгнић (прва виолина), Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело) извешће део свог актуелног репертоара и музицираће заједно са кларинетистом Огњеном Поповићем, специјалним гостом концерта.
 
На отварању петог издања поново успостављеног фестивала, сомборска публика ће имати прилику да чује дела класицизма и совјетске авангарде. Музичари изводе Моцартов Гудачки квартет К421 у д-молу, Шостаковичев Гудачки квартет оп. 83 у Д-дуру, као и Веберов Квинтет са кларинетом оп. 83 у Б-дуру.
 
„Указана нам је изузетна част да отворимо СОМУС, као и да изведемо део репертоара који смо у последње време свирали ван граница Србије. До сада смо наилазили на сјајан пријем код публике, мислим да је за то пресудна енергија коју преносимо. Ако се створи тај добар флуид, концерт је успео без обзира на средину у којој наступамо. Надамо се да ће тако бити и у Сомбору“, рекао је виолиниста Владан Лончар.
 
“За пети рођендан Гудачког квартета Београдске филхармоније, радује нас што ћемо наступити на отварању Сомборских музичких свечаности, јер је наш први званични концерт пре пола деценије био недалеко – у Суботици”, додаје виолончелиста Александар Латковић
 
У своје најскорије успехе Гудачки квартет убраја концерте на сценама као што су Манарат Ал Садијат у оквиру фестивала Абу Даби Класикс, отварање концертне сезоне “Камерна музика у пустињи” у комплексу Каср Ал Сараб у оази Лива у Уједињеним Арапским Емиратима, прво гостовање у Кини у концертној сали у Тјанџину, концерт у Културном центру Србије у Паризу, а припремају два концерта у турском граду Измиру, средином априла. У сарадњи са кларинетистом Огњеном Поповићем, снимили су свој први компакт-диск са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније.