12/06/17

Gudački kvartet Beogradske filharmonije i flautistkinja Jelena Draškoci, otvaraju festival “Filipovi dani” koncertom u sali Niškog simfonijskog orkestra, 13. juna, od 20 časova. Muzički festival nosi ime flautiste Filipa Čavare i nastao je kao rezultat posvećenosti njegovih prijatelјa koji čuvaju sećanje na rano preminulog kolegu.
 
Filipovi dani okuplјaju mlade talente i afirmisane umetnike, koji će tokom četiri festivalske večeri besplatno nastupati na različitim lokacijama u Nišu. Pored koncertnog, festival nudi i edukativni program u okviru koga će Nikola Ćirić, solo hornista Beogradske filharmonije i jedan od organizatora, održati radionicu “Muzičar bez stresa” za sve mlade muzičare kao i seminar za horniste.
 
“Velika nam je čast što je Beogradska filharmonija podržala “Filipove dane”. Pored toga što podiže značaj Festivala, to je još jedan pokazatelј koliko ova institucija razmišlјa o decentralizaciji i dokazuje da je Filharmonija svih, a ne samo grada Beograda”, rekao je Nikola Ćirić, jedan od incijatora festivala.
 
Muzičari Gudačkog kvarteta – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće za nišku publiku Despićevu “Počasnicu Mokranjcu” i Betovenov kvartet “Seriozo”, a zajedno sa koleginicom iz orkestra – Jelenom Draškoci, Bokerinijev Kvintet sa flautom.