12/06/17

Гудачки квартет Београдске филхармоније и флаутисткиња Јелена Драшкоци, отварају фестивал “Филипови дани” концертом у сали Нишког симфонијског оркестра, 13. јуна, од 20 часова. Музички фестивал носи име флаутисте Филипа Чаваре и настао је као резултат посвећености његових пријатеља који чувају сећање на рано преминулог колегу.
 
Филипови дани окупљају младе таленте и афирмисане уметнике, који ће током четири фестивалске вечери бесплатно наступати на различитим локацијама у Нишу. Поред концертног, фестивал нуди и едукативни програм у оквиру кога ће Никола Ћирић, соло хорниста Београдске филхармоније и један од организатора, одржати радионицу “Музичар без стреса“ за све младе музичаре као и семинар за хорнисте.
 
“Велика нам је част што је Београдска филхармонија подржала “Филипове дане”. Поред тога што подиже значај  Фестивала, то је још један показатељ колико ова институција размишља о децентрализацији и доказује да је Филхармонија свих, а не само града Београда”, рекао је Никола Ћирић, један од инцијатора фестивала.
 
Музичари Гудачког квартета – Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић извешће за нишку публику Деспићеву “Почасницу Мокрањцу” и Бетовенов квартет “Сериозо”, а заједно са колегиницом из оркестра – Јеленом Драшкоци, Бокеринијев Квинтет са флаутом.