22/02/22

Beogradska filharmonija zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom priprema jedinstveni muzički spektakl u petak 25. februara na Kolarcu. Veličanstvenu Mocartovu Misu u ce-molu orkestar izvodi sa vokalnim solistima iz celog sveta i Češkim filharmonijskim horom iz Brna. Uz nju su maestralno uklopljena dela Gubajduline i Veberna, a sva tri dela Beogradska filharmonija izvodi prvi put.

Ljubitelji vokalno-instrumentalne muzike, dugo su čekali ovaj koncert iz filharmonijske sezone koji u svom centralnom delu predstavlja kultno Mocartovo delo, ne samo zbog svoje grandioznosti već i zbog misterije koja ga obavija. U trenutuku kada je komponovano, Mocart je bio na vrhuncu stvaralačke snage preselivši se u Beč gde je dobio veliku slobodu, stvarao poletna i vesela dela, oslobođen stega pisanja za crkvene potrebe, a tad je upoznao Konstancu i verio se sa njom bez pristanka oca. Upravo tada, započinje mračnu i grandioznu Misu, čiji razlog nastanka predstavlja nepoznanicu, ali se pretpostavlјa da je to bio čin poniznosti pred ocem i molba da prihvati njegovu verenicu.

Izvođački sastav ovog dela je impozantan, a specijalno za ovu priliku, Beogradska filharmonija je okuplila vokalne soliste iz celog sveta, pa tako nastupaju soprani Akiho Cuđiji i Aleksandra Jangel, zatim tenor Benjamin Glaubic i bas Lukas Zinger, a ljubitelji horova imaće jedinstvenu priliku da čuju Češki filharmonijski hor iz Brna koji je u samom svetskom vrhu po kvalitetu i kompaktnom zvuku.

Ovaj koncert poseban je i po velikom jubileju, 90 godina života kompozitorke Sofije Gubajduline, koji je obeležen krajem prošle godine, a Beogradska filharmonija to čini srpskom premijerom njene Poeme- bajke iz 1971. Još uvek aktivna autorka je objasnila ideju kompozicije čiji je glavni junak mali komad krede za pisanje na tabli, koji sanja da crta božanstvene predele, a ne dosadne reči i brojeve. Uz ovu bajku se savršeno uklapa ,Pet komada op. 10” Antona Veberna, u kojima se kompozitor predstavlja kao istinski muzički pesnik, a publika će imati priliku da čuje interesantnu kombinaciju instrumenata uz zvuke harmonijuma, mandoline, gitare, čeleste i kravljih zvona. Ulaznice su u prodaji na blagajni Filharmonije kao i onlajn.