22/02/22

Београдска филхармонија заједно са шефом диригентом Габријелом Фелцом припрема јединствени музички спектакл у петак 25. фебруара на Коларцу. Величанствену Моцартову Мису у це-молу оркестар изводи са вокалним солистима из целог света и Чешким филхармонијским хором из Брна. Уз њу су маестрално уклопљена дела Губајдулине и Веберна, а сва три дела Београдска филхармонија изводи први пут.

Љубитељи вокално-инструменталне музике, дуго су чекали овај концерт из филхармонијске сезоне који у свом централном делу представља култно Моцартово дело, не само због своје грандиозности већ и због мистерије која га обавија. У тренутуку када је компоновано, Моцарт је био на врхунцу стваралачке снаге преселивши се у Беч где је добио велику слободу, стварао полетна и весела дела, ослобођен стега писања за црквене потребе, а тад је упознао Констанцу и верио се са њом без пристанка оца. Управо тада, започиње мрачну и грандиозну Мису, чији разлог настанка представља непознаницу, али се претпоставља да је то био чин понизности пред оцем и молба да прихвати његову вереницу.

Извођачки састав овог дела је импозантан, а специјално за ову прилику, Београдска филхармонија је окуплила вокалне солисте из целог света, па тако наступају сопрани Акихо Цуђији и Александра Јангел, затим тенор Бењамин Глаубиц и бас Лукас Зингер, а љубитељи хорова имаће јединствену прилику да чују Чешки филхармонијски хор из Брна који је у самом светском врху по квалитету и компактном звуку.

Овај концерт посебан је и по великом јубилеју, 90 година живота композиторке Софије Губајдулине, који је обележен крајем прошле године, а Београдска филхармонија то чини српском премијером њене Поеме- бајке из 1971. Још увек активна ауторка је објаснила идеју композиције чији је главни јунак мали комад креде за писање на табли, који сања да црта божанствене пределе, а не досадне речи и бројеве. Уз ову бајку се савршено уклапа ,,Пет комада оп. 10“ Антона Веберна, у којима се композитор представља као истински музички песник, а публика ће имати прилику да чује интересантну комбинацију инструмената уз звуке хармонијума, мандолине, гитаре, челесте и крављих звона. Улазнице су у продаји на благајни Филхармоније као и онлајн.