05/10/22

Zvezda koncerta – fagotista Nenad Janković

 

Prvi koncert šefa-dirigenta Gabrijela Felca u novoj filharmonijskoj sezoni, zakazan je za petak, 7. oktobra (Kolarac, 20h) i repertoarom vodi publiku u Berlin. Kao solista sa Filharmonijom nastupa njen član Nenad Janković, koji ovim koncertom obeležava trideset godina rada u Beogradskoj filharmoniji izvođenjem Veberovog Koncerta za fagot i orkestar.

Rođeni Berlinac, šef-dirigent Gabrijel Felc, publici će dočarati atmosferu istoimenog grada, najpre uvertirom za prvu nemačku romantičarsku operu Čarobni strelac, K. M. fon Vebera. Njena premijera je bila u Berlinu 1821. godine posle koje je postala najomilјenija nemačka opera toga doba, a delo je postavlјeno u velikom broju teatara širom Evrope i kompozitoru donelo internacionalni uspeh.

Zvezda večeri će biti filharmoničar Nenad Janković koji će u Koncertu za fagot i orkestar u Ef-duru prikazati virtuoznost i zabavnost ovog instrumenta. Ovim koncertom, fagotista obeležava trostruki jubilej – 30 godina od prvog solističkog nastupa sa orkestrom, svoju 30. filharmonijsku sezonu i 20 godina na poziciji prvog fagota.

Nenad je u Filharmoniju došao sa samo 17 godina:

“Dve trećine svoga života sam proveo u Beogradskoj filharmoniji i još uvek se nisam umorio. Ovaj orkestar je oduvek bio moj prvi san i želja, a već trideset godina je to moja druga kuća. Kolege su mi kao druga porodica, pogotovo moja grupa fagotista sa kojima imam zaista poseban odnos. Za ove tri decenije u Filharmoniji imao sam priliku da sarađujem sa vrhunskim dirigentima i muzičarima, a sada ću prvi put kao solista nastupiti pod upravom našeg šefa-dirigenta Gabrijela Felca, sa kojim sam u sigurnim rukama”, kaže Janković.

Koncert zaokružuje Šubertova Velika simfonija u Ce-duru, za koju je inicijalna inspiracija bila Deveta simfonija Betovena. Njenu opsežnost i dubinu je Šubert pokušao da dosegne svojim delom, a danas se Velika simfonija smatra izvođačkim izazovom zbog svoje dužine i interpretacijskih zahteva koje će pokazati filharmoničari u petak.