05/10/22

Звезда концерта – фаготиста Ненад Јанковић

 

Први концерт шефа-диригента Габријела Фелца у новој филхармонијској сезони, заказан је за петак, 7. октобра (Коларац, 20ч) и репертоаром води публику у Берлин. Као солиста са Филхармонијом наступа њен члан Ненад Јанковић, који овим концертом обележава тридесет година рада у Београдској филхармонији извођењем Веберовог Концерта за фагот и оркестар.

Рођени Берлинац, шеф-диригент Габријел Фелц, публици ће дочарати атмосферу истоименог града, најпре увертиром за прву немачку романтичарску оперу Чаробни стрелац, К. М. фон Вебера. Њена премијера је била у Берлину 1821. године после које је постала најомиЉенија немачка опера тога доба, а дело је поставЉено у великом броју театара широм Европе и композитору донело интернационални успех.

Звезда вечери ће бити филхармоничар Ненад Јанковић који ће у Концерту за фагот и оркестар у Еф-дуру приказати виртуозност и забавност овог инструмента. Овим концертом, фаготиста обележава троструки јубилеј – 30 година од првог солистичког наступа са оркестром, своју 30. филхармонијску сезону и 20 година на позицији првог фагота.

Ненад је у Филхармонију дошао са само 17 година:

“Две трећине свога живота сам провео у Београдској филхармонији и још увек се нисам уморио. Овај оркестар је одувек био мој први сан и жеља, а већ тридесет година је то моја друга кућа. Колеге су ми као друга породица, поготово моја група фаготиста са којима имам заиста посебан однос. За ове три деценије у Филхармонији имао сам прилику да сарађујем са врхунским диригентима и музичарима, а сада ћу први пут као солиста наступити под управом нашег шефа-диригента Габријела Фелца, са којим сам у сигурним рукама”, каже Јанковић.

Концерт заокружује Шубертова Велика симфонија у Це-дуру, за коју је иницијална инспирација била Девета симфонија Бетовена. Њену опсежност и дубину је Шуберт покушао да досегне својим делом, а данас се Велика симфонија сматра извођачким изазовом због своје дужине и интерпретацијских захтева које ће показати филхармоничари у петак.