28/04/17

Dugi aplauz ispratio je muzičare Beogradske filharmonije, dirigenta Hauarda Grifitsa i pijanistu Andreu Lukezinija, nakon četvrtog koncerta u okviru ciklusa “Filharmanija – zato što jednom nije dovolјno” održanom na Kolarcu, 27. aprila.
 
“Filharmanija” predstavlјa najatraktivnije programe iz redovne koncertne sezone Beogradske filharmonije u pretpremijernim terminima. Na večerašnjem koncertu lјubav je bila glavna tema i to u kompozicijama XX veka kroz dela Prokofjeva, Bartoka i Šostakoviča.
 
Ljubav je najpre prikazana na komičan način kroz svitu “Zalјublјen u tri narandže” Prokofjeva, nastalu na osnovu čuvene kompozitorove opere. Preko Trećeg klavirskog koncerta koji je Bartok komponovao kao rođendanski poklon svojoj supruzi, u izvođenju fantastičnog Andree Lukezinija, romantična tematika je dobila dramatičan kraj u filmskoj sviti Obad Šostakoviča gde se prepliću ratna i lјubavna priča.
 
Publika je oduševlјeno pozdravila muzičare, a specijalni gosti na ovom koncertu bili su učenici svih razreda Prve kragujevačke gimnazije koji su prvi put prisustvovali koncertu Beogradske filharmonije.
 

 
Zato što jednom nije dovolјno, Filharmonija izvodi isti program u petak 28. aprila u okviru redovne sezone i ciklusa Za zalјublјene. Praksa dodatnih termina za najtraženije koncerte nastaviće se i u sezoni 17/18 sa namerom da što više publike dobije šansu da čuje filharmonijske koncerte koji su uvek rasprodati.