28/04/17

Дуги аплауз испратио је музичаре Београдске филхармоније, диригента Хауарда Грифитса и пијанисту Андреу Лукезинија, након четвртог концерта у оквиру циклуса “Филхарманија – зато што једном није довољно” одржаном на Коларцу, 27. aприла.
 
“Филхарманија” представља најатрактивније програме из редовне концертне сезоне Београдске филхармоније у претпремијерним терминима. На вечерашњем концерту љубав је била главна тема и то у композицијама XX века кроз дела Прокофјева, Бартока и Шостаковича.
 
Љубав је најпре приказана на комичан начин кроз свиту “Заљубљен у три наранџе” Прокофјева, насталу на основу чувене композиторове опере. Преко Трећег клавирског концерта који је Барток компоновао као рођендански поклон својој супрузи, у извођењу фантастичног Андрее Лукезинија, романтична тематика је добила драматичан крај у филмској свити Обад Шостаковича где се преплићу ратна и љубавна прича.
 
Публика је одушевљено поздравила музичаре, а специјални гости на овом концерту били су ученици свих разреда Прве крагујевачке гимназије који су први пут присуствовали концерту Београдске филхармоније.
 

 
Зато што једном није довољно, Филхармонија изводи исти програм у петак 28. априла у оквиру редовне сезоне и циклуса За заљубљене. Пракса додатних термина за најтраженије концерте наставиће се и у сезони 17/18 са намером да што више публике добије шансу да чује филхармонијске концерте који су увек распродати.