23/03/22

Beogradska filharmonija je pripremila ludu zabavu za decu školskog uzrasta na koncertima od 23 – 25. marta i 4 – 8. aprila u filharmonijskoj Sali, od 10 i 12 časova. “Genijalna deca koja menjaju svet”, novi je filharmonijski program o vunderkindima koji su stvarali muziku, a među njima je i Ivan Tasovac kao daroviti pijanista.

Novi filharmonijski program predstavlja muzičke genijalce, čija su dela pomerila granice i vekovima inspirisala brojne generacije. Mlada publika će pod palicom dirigenta Ivana Markovića, upoznati dela čuvenih kompozitora koji su promenili istoriju muzike kao što su Mocart, Betoven, Mendelson i Sen-Sans. Kroz priču o malom Betovenu i njegovoj muzici, deca će upoznati još jednog muzičkog genijalca i vunderkinda na klaviru. Ivan Tasovac je imao samo 11 godina kada je prvi put nastupio sa Beogradskom filharmonijom za koju je ostao vezan celoga života, a klinci će čuti njegov snimak čuvene kompozicije “Za Elizu”.

Kroz priču o genijalnim muzičarima tradicionalno vodi filharmoničarka Slavica Perić, a pored čuvenih kompozitora, školarci se susreću i sa muzikom savremenih stvaralaca – odnosno njihovih vršnjaka. Očekuje ih luda zabava i brza muzička vožnja u ostvarenju “Splav lovaca na dinosauruse”, mlade i nesvakidašnje talentovane Mije Mićić. Napisala je ovu kompoziciju sa 11 godina koju je izvela Njujorška filharmonija i još uvek je na repertoaru čuvenog orkestra. Mijina muzika prikazuje vožnju na rolerkosteru, neobične prizore koji se dešavaju usput ali i tipičnu reakciju tokom adrenalinske vožnje, a to je vriska od uzbuđenja i brzine. Tako će filharmoničari pozivati klince da im se pridruže u atraktivnoj vožnji ali i neobuzdanom pravljenju graje na nesvakidašnjem muzičkom rolerkosteru.