23/03/22

Београдска филхармонија је припремила луду забаву за децу школског узраста на концертима од 23 – 25. марта и 4 – 8. априла у филхармонијској Сали, од 10 и 12 часова. “Генијална деца која мењају свет”, нови је филхармонијски програм о вундеркиндима који су стварали музику, а међу њима је и Иван Тасовац као даровити пијаниста.

Нови филхармонијски програм представља музичке генијалце, чија су дела померила границе и вековима инспирисала бројне генерације. Млада публика ће под палицом диригента Ивана Марковића, упознати дела чувених композитора који су променили историју музике као што су Моцарт, Бетовен, Менделсон и Сен-Санс. Кроз причу о малом Бетовену и његовој музици, деца ће упознати још једног музичког генијалца и вундеркинда на клавиру. Иван Тасовац је имао само 11 година када је први пут наступио са Београдском филхармонијом за коју је остао везан целога живота, а клинци ће чути његов снимак чувене композиције “За Елизу”.

Кроз причу о генијалним музичарима традиционално води филхармоничарка Славица Перић, а поред чувених композитора, школарци се сусрећу и са музиком савремених стваралаца – односно њихових вршњака. Очекује их луда забава и брза музичка вожња у остварењу “Сплав ловаца на диносаурусе”, младе и несвакидашње талентоване Мије Мићић. Написала је ову композицију са 11 година коју је извела Њујоршка филхармонија и још увек је на репертоару чувеног оркестра. Мијина музика приказује вожњу на ролеркостеру, необичне призоре који се дешавају успут али и типичну реакцију током адреналинске вожње, а то је вриска од узбуђења и брзине. Тако ће филхармоничари позивати клинце да им се придруже у атрактивној вожњи али и необузданом прављењу граје на несвакидашњем музичком ролеркостеру.