07/12/16

Svi oni koji su očarani Italijom, uživaće u uzbudlјivoj i slikovitoj muzici koja je na repertoaru filharmonijskog koncerta iz ciklusa „Za avanturiste“, u petak, 9. decembra (Kolarac, 20 časova). Dirigentska palica Mihaila Jurovskog predvodiće putovanje kroz njene predele, posmatrane iz vizure velikih romantičara Hektora Berlioza i Riharda Štrausa. Zahtevnu ulogu melanholičnog sanjara Harolda tumačiće prvi violista Beogradske filharmonije, Boris Brezovac.
 
Poetske uspomene koje je sakupio tokom lutanja po planinama Abrucija, Berlioz je objedinio u simfoniju u kojoj je glavna uloga Harolda poverena violi. Melanholičnog junaka, na početku zagledanog u svetlu budućnost koji kasnije tone u svoju nesigurnost, zajedno sa svojim orkestrom „glumi“ Boris Brezovac:
 
„Tri decenije maštam da sviram ovu muziku otkako sam je čuo prvi put. Sada, kada sam dobio tu priliku, počeo sam ozbilјno da se pripremam i pronalazim informacije koje su od vitalnog značaja za mene kao izvođača”, kaže Brezovac poistovećujući se sa junakom kao i sa kompozitorom: “Ova muzika me je navela na introspekciju na čemu sam veoma zahvalan. Imam utisak da mi donosi neku novu sliku o sebi koju ću tek posle završetka koncerta početi da sagledavam”, kaže prva viola Beogradske filharmonije.
 
Orkestar Filharmonije i dirigent Jurovski, nastavlјaju muzičko putovanje uz Štrausovu tonsku poemu „Iz Italije“. Oživeće kompozitorove utiske i osećanja izazvana pogledom na osunčanu Kampanju, slavni Rim, kao i na užurbani  Napulј predstavlјen kroz komičnu zbrku melodija.
 
Beogradska filharmonija je sa velikim žalјenjem primila vest o smrti čuvenog dirigenta Zoltana Kočiša, koji je trebalo da predvodi orkestar na ovom koncertu. Sa čuvenim mađarskim umetnikom naš orkestar je u dva navrata imao ugovorene nastupe koji, nažalost, nikada nisu realizovani. Nјegovu dužnost na ovom koncertu preuzima dirigent Mihail Jurovski, danas najstariji predstavnik čuvene muzičke porodice čiji je doprinos muzičkom izvođaštvu nemerlјiv. Jurovski je jedan od najuvaženijih gostujućih dirigenata Beogradske filharmonije, omilјen i dobro poznat beogradskoj publici.