07/12/16

Сви они који су очарани Италијом, уживаће у узбудљивој и сликовитој музици која је на репертоару филхармонијског концерта из циклуса „За авантуристе“, у петак, 9. децембра (Коларац, 20 часова). Диригентска палица Михаила Јуровског предводиће путовање кроз њене пределе, посматране из визуре великих романтичара Хектора Берлиоза и Рихарда Штрауса. Захтевну улогу меланхоличног сањара Харолда тумачиће први виолиста Београдске филхармоније, Борис Брезовац.
 
Поетске успомене које је сакупио током лутања по планинама Абруција, Берлиоз је објединио у симфонију у којој је главна улога Харолда поверена виоли. Меланхоличног јунака, на почетку загледаног у светлу будућност који касније тоне у своју несигурност, заједно са својим оркестром „глуми“ Борис Брезовац:
 
„Три деценије маштам да свирам ову музику откако сам је чуо први пут. Сада, када сам добио ту прилику, почео сам озбиљно да се припремам и проналазим информације које су од виталног значаја за мене као извођача”, каже Брезовац поистовећујући се са јунаком као и са композитором: “Ова музика ме је навела на интроспекцију на чему сам веома захвалан. Имам утисак да ми доноси неку нову слику о себи коју ћу тек после завршетка концерта почети да сагледавам”, каже прва виола Београдске филхармоније.
 
Оркестар Филхармоније и диригент Јуровски, настављају музичко путовање уз Штраусову тонску поему „Из Италије“. Оживеће композиторове утиске и осећања изазвана погледом на осунчану Кампању, славни Рим, као и на ужурбани  Напуљ представљен кроз комичну збрку мелодија.
 
Београдска филхармонија је са великим жаљењем примила вест о смрти чувеног диригента Золтана Кочиша, који је требало да предводи оркестар на овом концерту. Са чувеним мађарским уметником наш оркестар је у два наврата имао уговорене наступе који, нажалост, никада нису реализовани. Његову дужност на овом концерту преузима диригент Михаил Јуровски, данас најстарији представник чувене музичке породице чији је допринос музичком извођаштву немерљив. Јуровски је један од најуваженијих гостујућих диригената Београдске филхармоније, омиљен и добро познат београдској публици.