01/04/16

Oktet Beogradske filharmonije završio je mini turneju Filharmonija na jugu.
 

Prvi put u novijoj istoriji, ova instititucija se predstavila u južnom regionu Srbije, sa reprezentativnim kamernim ansamblom. Od Vranja, preko Leskovca, do Aleksinca, koncerti su bili prepuni publike željne kvalitetnih kulturnih sadržaja. Lokalne dvorane su bile male da prime sve zainteresovane, pa su mnogi ostali uskraćeni za događaj koji će se u ova tri grada dugo prepričavati.
 
Filharmoničari su poklonili publici sa juga Šubertov Oktet, koji karakterišu kao „simfoniju za kamerni ansambl“. Zahtevni šestostavačni biser kamerne muzike, bio je izazov i za muzičare i za publiku. Uspešan, kaže Tijana Milošević, koncert-majstor orkestra: „Ovo je jedno od kapitalnih dela umetničke literature. Ono ne spada u hitove, odnosno u dela koja su dopadljiva na prvo slušanje. Međutim, publika je sa ushićenjem propratila naše izvođenje. Iako smo veći deo posla uradili mi, moram da naglasim da smo imali dragocenu pomoć i podršku lokalnih partnera.“
 
Zadovoljne južnjake, posle Šubertovog remek-dela i stojećih ovacija, muzičari su nagradili i razigranim bisom Hora Matišor sa prepoznatljivim etno elementima, u aranžmanu Konstantina Blagojevića.
 
Filharmonija će i dalje ostati duboko posvećena ideji decentralizacije, pa će sa ovakvim aktivnostima nastaviti i u narednim sezonama. Do nekog sledećeg koncerta, možda baš u vašem gradu!