01/04/16

Октет Београдске филхармоније завршио је мини турнеју Филхармонија на југу.
 
Први пут у новијој историји, ова инстититуција се представила у јужном региону Србије, са репрезентативним камерним ансамблом. Од Врања, преко Лесковца, до Алексинца, концерти су били препуни публике жељне квалитетних културних садржаја. Локалне дворане су биле мале да приме све заинтересоване, па су многи остали ускраћени за догађај који ће се у ова три града дуго препричавати.
 
Филхармоничари су поклонили публици са југа Шубертов Октет, који карактеришу као „симфонију за камерни ансамбл“. Захтевни шестоставачни бисер камерне музике, био је изазов и за музичаре и за публику. Успешан, каже Тијана Милошевић, концерт-мајстор оркестра: „Ово је једно од капиталних дела уметничке литературе. Оно не спада у хитове, односно у дела која су допадљива на прво слушање. Међутим, публика је са усхићењем пропратила наше извођење. Иако смо већи део посла урадили ми, морам да нагласим да смо имали драгоцену помоћ и подршку локалних партнера.“
 
Задовољне јужњаке, после Шубертовог ремек-дела и стојећих овација, музичари су наградили и разиграним бисом Хора Матишор са препознатљивим етно елементима, у аранжману Константина Благојевића.
 
Филхармонија ће и даље остати дубоко посвећена идеји децентрализације, па ће са оваквим активностима наставити и у наредним сезонама. До неког следећег концерта, можда баш у вашем граду!