14/09/16

Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupio je na 51. „Mokranjčevim danima“ u Negotinu, u ponedelјak, 12. septembra. Tako je četvrti dan festivala bio posvećen muzici Petra Konjovića i Dmitrija Šostakoviča na Maloj sceni Doma kulture u bioskopu „Krajina“.
 
Muzički četverac – Jelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo), pripremio je za festivalsku publiku retko izvođen Konjovićev Kvartet br. 2 i Šostakovičev Kvartet br. 4.
 
“Manje je poznato da je Mokranjac bio i utemelјivač gudačkog kvarteta u Srbiji davne 1889. godine. Negotin je živ zahvalјujući besmrtnom Stevanu Stojanoviću Mokranjcu i njegovom delu. Srećni smo što smo svojim nastupom na Mokranjčevim danima doprineli očuvanju ove manifestacije kao i srpske muzičke baštine, izvodeći Drugi gudački kvartet Petra Konjovića koji je poslednji put izveden pre više od trideset godina”, rekla je Jelena Dragnić u ime Kvarteta.
 
Gudački kvartet Beogradske filharmonije nastupa jednako aktivno na domaćoj kao i na međunarodnoj sceni. U svoje najskorije uspehe ubrajaju nastup u turskom gradu Izmiru, koncerte u okviru festivala „Abu Dabi Klasiks“ i otvaranje sezone „Kamerna muzika u pustinji “ u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Pored koncertnih aktivnosti aktivni su i na polјu edukacije, a njihovo muziciranje zabeleženo je na kompakt disku u izdanju Beogradske filharmonije, objavlјenom 2015. godine.